2020-04-15 16:22:33• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében is bevezetik a közösségi tesztelést

Pataki Csaba megyei tanácselnök és Radu Bud kormánybiztos szerdán bejelentették, hogy a lehető legrövidebb időn belül Szatmár megyében is bevezetik a közösségi tesztelést.

Az Izraelben is nagy sikerrel alkalmazott közösségi tesztelés lényege abban áll, hogy egy pontosan körülhatárolt földrajzi területen élő, homogénnek tekintett közösség minden tagjától mintát vesznek, viszont ezeket egyszerre, egyetlen teszttel futtatják le. Ha az eredmény negatív, akkor azt jelenti, hogy a teljes közösség koronavírus-mentes, ha azonban pozitív, akkor az alanyokat több kisebb csoportba osztják, és annyi analízist végeznek el, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy minden fertőzött személyt kiszűrhessenek. A közlemény szerint a poolingként is ismert módszer legnagyobb előnye, hogy jóval hatákonyabbá és gyorsabbá teszi a tesztelést, ugyanis 15 ilyen típusú analízis által akár 100 eredmény is nyerhető. Hangsúlyozzák továbbá, hogy az eredmények az új módszerrel is épp olyan pontosak lesznek majd, mint azok, amelyeket az egyéni tesztelés során nyertek.


Szatmár megye vezetősége bízik benne, hogy ezzel az új egészségügyi eljárással sokkal hitelesebb és átfogóbb képet kaphatnak az új típusú koronavírus elterjedtségéről, és ebből kifolyólag sikerül majd hatékonyabban elosztani a járvány megfékezésére szánt forrásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: